fbpx
xploristas logo

Oι Xploristas σας προσφέρουν μοναδικές περιηγήσεις μικρών ομάδων ταξιδευτών που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες.

Βιώνουμε την καθημερινή ζωή των κατοίκων στους προορισμούς που επισκεπτόμαστε μέσα από τη ματιά των ντόπιων, την κουλτούρα τους, τις γεύσεις και τη μουσική τους, τις κρυφές γωνιές τους, τις φυσικές ομορφιές τους, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Follow us on Instagram

Ακολουθήστε μας:
Scroll to Discover
back to top

Ποιοι είμαστε

“Το ταξίδι της ανακάλυψης δεν σημαίνει να ψάχνεις καινούργια μέρη αλλά να έχεις καινούργια μάτια…”
Μαρσέλ Προυστ
Γεια σας,
Είμαι η Ελένη και θεωρώ τη ζωή ένα μεγάλο ταξίδι με πολλούς προορισμούς. Ταξιδεύω από μικρή και αποτυπώνω στιγμές της καθημερινότητας με τη φωτογραφική μου μηχανή. Αγαπάω τα ταξίδια κάθε είδους, τόσο τα ενδοσκοπικά στον εαυτό μου όσο και σε όλο τον πλανήτη. Μου αρέσει να ονειρεύομαι και πιστεύω στις άπειρες δυνατότητες του ανθρώπου.
Το ταξίδι είναι για μένα ο πιο γρήγορος και ευχάριστος τρόπος για να εξελιχθεί κάποιος προσωπικά και να δώσει έμπνευση στη ζωή του. Ως ταξιδεύτρια, γνωρίζω τον κόσμο, τους πολιτισμούς, διαφορετικές φιλοσοφίες και τρόπους ζωής. Έρχομαι σε επαφή με νέες γεύσεις, μουσικές και έθιμα.
Ίδρυσα τους Xploristas, ακολουθώντας το πάθος μου να επαναπροσδιορίσω την έννοια του ταξιδιού. Η λέξη σημαίνει “ταξιδευτές με ανήσυχο πνεύμα που εξερευνούν τον κόσμο γνωρίζοντας διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες”.
Από τα πρώτα μου ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου, εδώ και αρκετά χρόνια, συνειδητοποίησα ότι η μαγεία του ταξιδιού είναι στην αυθεντική γνωριμία του τόπου μέσα από τα μάτια των ντόπιων. Η γνωριμία με την αληθινή καθημερινή ζωή τους, το μοίρασμα μαζί τους των ονείρων τους και της φιλοσοφίας τους για τη ζωή!
Έκανα πολλούς φίλους σε όλο τον κόσμο κι έμεινα στα σπίτια τους, σε ζούγκλες, δεντρόσπιτα, σκηνές. Χρησιμοποίησα τα ίδια μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούν και γνώρισα έτσι την πραγματική ζωή σε κάθε χώρα, μακριά από την «τουριστική» πλευρά της. Αυτός είναι ο αληθινός τρόπος του ταξιδεύειν για μένα.
Αυτή την εμπειρία μου θέλω να μεταδώσω στους συνοδοιπόρους των ταξιδιών μου! Σε όλους εσάς τους ανήσυχους ταξιδιώτες που αναζητάτε αυθεντικές, μεταμορφωτικές εμπειρίες στα ταξίδια σας.

Η Ιστορία μας

Πριν 14 χρόνια, έκανα το πρώτο μου ταξίδι στην Κούβα, μια εμπειρία που σηματοδότησε έναν σημαντικό σταθμό στη ζωή μου. Αργότερα, πριν 7 χρόνια, ταξίδεψα για πρώτη φορά στην Αφρική. Αυτά τα ταξίδια άλλαξαν τη ζωή μου και την οπτική μου για τον κόσμο για πάντα.
Μου προσέφεραν μια εμπειρία που μου επέτρεψε να καταλάβω πόσο λίγα χρειαζόμαστε για να βιώσουμε την απόλυτη ευτυχία. Το να ζω σε ένα χωριό στην Αφρική χωρίς καμία σύνδεση με τον κόσμο, μου επέτρεψε να δω ότι η πραγματική ευτυχία δεν είναι υλική. Έμαθα να αγαπώ τα κρύα ντους με κουβάδες, να ετοιμάζω το φαγητό μου με τα υλικά της φύσης, να απολαμβάνω τις μικρές στιγμές. Το καλύτερο δώρο από όλα, όμως, ήταν η επαφή μου με μια κοινότητα γεμάτη αγάπη.
Σε ένα απομονωμένο χωριό, η πρόσβαση σε πολυτέλειες και καταναλωτικά αγαθά είναι περιορισμένη. Η αντίληψη αυτή με οδήγησε σε μια αλλαγή προσανατολισμού από τη σημασία της κατοχής υλικών αγαθών στην αξία των σχέσεων, της αληθινής «ψυχαγωγίας» και των απλών στιγμών χαράς. Με έκανε να επικεντρωθώ στην ουσία και να αξιολογήσω τις πραγματικές μου ανάγκες και προτεραιότητες.
Σε αυτό το περιβάλλον, εκτίμησα τις μικρές χαρές της ζωής, όπως η αλληλεπίδραση με τη φύση, οι στιγμές με την κοινότητα και η απλότητα της ύπαρξης. Τα απλά πράγματα μπορούν να γίνουν πηγή χαράς και ικανοποίησης. Η αυθεντικότητα αυτής της ζωής με οδήγησε στο να αναζητήσω την ευτυχία μέσα μου, χωρίς να εξαρτώμαι από όλα αυτά που δήθεν μας γεμίζουν χαρά στη δυτική κοινωνία. Να χαίρομαι με την απλή, αλλά ουσιαστική επαφή μου με τους ανθρώπους, την αυτοέκφραση και την ενδοσκόπηση. Να μαθαίνω και να γίνομαι πιο σοφή. Να διαχειρίζομαι τις συνθήκες και τις δυσκολίες καλύτερα.
Η φιλοσοφία της ζωής μου άλλαξε. Άρχισα να νιώθω μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για αυτό που είμαι, για ό,τι έχω στη ζωή μου, για τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου, για τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας. Ενίσχυσε την ευγνωμοσύνη μου για τα βασικά πράγματα που συχνά θεωρούμε δεδομένα. Δυνάμωσε την ενσυναίθησή μου για τους ανθρώπους, επηρεάστηκα βαθιά από τη δύναμη της αλληλεγγύης και του σεβασμού που έζησα στην κοινότητα και ένιωσα τη χαρά που δίνεις και παίρνεις με έναν απλό χαιρετισμό κι ένα χαμόγελο στο συνάνθρωπό σου.
Mικρές ομάδες ταξιδευτών
Δημιουργούμε μικρές ομάδες ταξιδευτών και ζούμε αυθεντικές εμπειρίες σε διάφορα μέρη του πλανήτη ξεκινώντας τα ταξίδια μας από την Αφρική σε προορισμούς που έχουμε ιδιαίτερη εμπειρία και γνώση.
Ταξιδεύουμε σαν ατίθασες ψυχές, συλλέγοντας εικόνες, ιδέες και εμπειρίες, μυρωδιές και ήχους. Γινόμαστε ένα με τη φύση, ζούμε την καθημερινότητα των ανθρώπων, συμμετέχουμε στις γιορτές τους. Μαγειρεύουμε και τρώμε μαζί τους, μοιραζόμαστε τα όνειρά μας και ονειρευόμαστε μαζί τους!
Βγαίνουμε έξω από το “comfort zone” μας, βιώνουμε το ταξίδι ως μια εμπειρία που μας εξελίσσει, μαθαίνουμε, ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
Το ταξίδι είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο γρήγορος και ευχάριστος τρόπος για μα εξελιχθεί κάποιος προσωπικά και να δώσει έμπνευση στη ζωή του.
Γνώση και εμπειρία
Ταξιδεύουμε ομαδικά, έχοντας γνώση και εμπειρία για το μέρος που πάμε. Δίχως «περιττές» ανέσεις, ανοιχτοί στο απρόοπτο, την έκπληξη, το καινούργιο. Ερχόμαστε πιο κοντά σε τόπους κι ανθρώπους διαφορετικούς,  γνωρίζοντας έτσι καλύτερα όχι μόνο τον κόσμο αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.
Η φιλοσοφία μας για το ταξίδι επικεντρώνεται στην “ποιότητα όχι στην ποσότητα” – περνάμε περισσότερο χρόνο σε λίγα επιλεγμένα μέρη, αντί να βιαζόμαστε για να τσεκάρουμε κουτάκια.
Περιπλανιόμαστε και ζούμε, αναπνέουμε και ερωτευόμαστε κάθε μέρος που γνωρίζουμε.
Ταξιδεύουμε σε προορισμούς που έχουν ιστορίες να διηγηθούν, εικόνες να γεμίσουν την καρδιά μας, ανακαλύπτοντας κρυμμένες ομορφιές και ωραίους ανθρώπους.
Το δικό σου ταξίδι ξεκινά εδώ!
”Η ζωή είναι αυτό που εμείς την κάνουμε να είναι. Τα ταξίδια είναι οι ίδιοι ταξιδιώτες. Αυτό που βλέπουμε, δεν είναι αυτό που βλέπουμε, είναι αυτό που είμαστε”.
Fernando Pessoa, Το Βιβλίο της Ανησυχίας

Share, Love, Travel

Το 2020, δημιουργήσαμε με την Έλενα Στάμου την εθελοντική ομάδα Share, Love, Travel, ένα κίνημα εθελοντών που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και προσφέρουν το χρόνο και τις γνώσεις τους σε συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο. Σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, με στόχο την ενδυνάμωση παιδιών και των γυναικών, σε απομακρυσμένες κοινότητες που χρειάζονται υποστήριξη.
african children

ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ